Usabillity en accessibility


 

Vaak gehoorde kreten als het gaat om gebruiksvriendelijkheid(usabillity) en toegankelijkheid(Accessibility) in computer toepassingen en internet. Ervaring leert dat Usabillity en accessibility Inmiddels bekende kreten zijn maar, wat houd dit dan werkelijk in? Op deze pagina zal ik met praktische voorbeelden wat meer duidelijkheid Proberen te geven.
Toegankelijkheid? Ok, maar wat is dat nu feitelijk dan precies? Je bent je er niet bewust van maar eigenlijk kom je het dagelijks tegen. Voorzieningen die de toegankelijkheid voor mensen met een beperking bevorderen. Neem nu bijvoorbeeld de geleidde lijnen die je in toenemende mate tegen komt in stadscentra of op stations. De witte geribbelde tegellijnen, op kruispunten onderbroken door rubberen tegels. Geleidelijnen waardoor blinden en slechtzienden zelfstandig hun route kunnen volgen. Stoepranden met bij een oversteekplaats een afgang waardoor een rolstoeler gemakkelijk zelfstandig de oversteek kan maken. Een elektrische deur die door middel van een knop in de want te openen is waardoor iemand in een rolstoel zelfstandig een ruimte kan betreden. Zomaar een aantal aanpassingen, bedoeld voor mensen met een beperking. En zeg nu zelf, zo’n Gebruiksvriendelijke knop in de muur die deuren voor je opent is eigenlijk voor iedereen wel buitengewoon gemakkelijk. Hoewel bedoelt voor een beperkte doelgroep bedient het iedereen. Dat is mooi, toch? En zo werkt het eigenlijk ook veelal evenredig wanneer het gaat om digitale toegankelijkheid. Hiervoor bestaan richtlijnen die het voor mensen met een beperking kunnen vergemakkelijken. Het toepassen van deze richtlijnen resulteert er in veel gevallen in dat het voor iedereen eenvoudiger wordt. En eenvoudiger en gemakkelijker, dat willen we toch eigenlijk allemaal?!
Lees op Wikipedia over Gebruiksvriendelijkheid. Meer over usability toepassingen lees je op de site van Usability.nl. Op deze pagina richten we ons vooral op toegankelijkheid, hoewel vaak zal blijken dat aanpassingen in dit kader ook aan de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. ”Over toegankelijkheid in het algemeen, alsmede gericht op websites lees je op Toegankelijkheid – Wikipedia”
Wanneer het gaat om toegankelijke computer toepassingen word hiermee bedoeld dat deze voor iedereen gelijkelijk te gebruiken zijn. Omdat door mensen met een functiebeperking in VEEL gevallen gebruik wordt gemaakt van computeraanpassingen, betekend dit dat computer toepassingen en applicaties hierop moeten zijn voorberijd. Natuurlijk zijn er omtrent accessibility de richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C) Maar, wat betekent dit in praktische vorm dan eigenlijk precies? Kies in het menu uit de verschillende onderwerpen om er meer over te lezen.


 

Ga hier terug naar Startpunt site van Buuren


 

Hoewel ik hier slechts een greep uit de verschillende mogelijkheden en oplossingen geef sta ik natuurlijk open voor suggesties.
Vul het contactformulier in als je opmerkingen of AANMERKINGEN hebt.


   

Groote letters

Normale letters


Let op! Het laden van de voorlees optie kan soms even wat langer duren.

Copyright 2010 Renzo van Buuren